Kies voor
de erkende
schoorsteenveger!

Waarom schoorsteenvegen?

Verzekeraars en kachelinstallateurs adviseren hun klanten minimaal één keer per jaar hun schoorsteen te laten vegen door een erkende schoorsteenveger. Hoe langer u het schoorsteenvegen uitstelt, des te hoger het risico op een schoorsteenbrand. Dat zit zo. Tijdens het branden zetten zich roetdeeltjes af op de wanden van het rookkanaal. Dit groeit aan tot een teerachtige, brandbare laag die we 'creosoot' noemen. Zodra u de kachel een keer flink opstookt, kan dit creosoot in brand vliegen. Een brand die in het ergste geval doorslaat naar de rest van het huis. Overigens hangt de aangroei van de laag creosoot af van hoe u precies stookt en hoe vaak u stookt.

Schoorsteen van onderaf vegen,
hoe werkt dat?
Als erkende schoorsteenveger vegen wij uw schoorsteen of rookkanaal van onderaf. Daarbij gebruiken we speciaal schoorsteenveeg-materiaal: een draaiende borstelkop met kunststof draden. U kunt dit vergelijken met een trimmer voor de grasrandjes. We beginnen met het omhoog duwen van deze borstelkop met stokken van één meter die in elkaar klikken. Dit doen we net zo ver tot de borstel boven de schoorsteen/rookkanaal uit komt in de kap. Dan monteren we de stok op een elektrische boormachine die de borstel aandrijft. En vervolgens trekken we de snel draaiende borstel langzaam weer naar beneden, waarbij onderweg alle aanslag van de schoorsteenwanden wordt weggeslagen.

Snel en schoon schoorsteenvegen
Onze methode van schoorsteenvegen is bewezen effectief. En natuurlijk nemen we voortijdig de nodige maatregelen om te voorkomen dat er roetdeeltjes in uw kamer vallen. Tijdens het borstelen draait beneden continu een krachtige stofzuiger die alle stof en roet afvangt. Als er erg veel roet en vuil vrij komt - of bij een heel brede stookopening - plakken de opening beneden zo goed mogelijk af voordat we beginnen met borstelen.

Draaiborstel voordelen
Deze manier van schoorsteenvegen heeft diverse voordelen. Ten eerste kan de schoorsteenveger de complete klus in zijn eentje klaren. Vroeger, toen ze nog van bovenaf werkten met een verzwaarde schoorsteenveegborstel aan een touw, moest dit altijd in teamverband, met één schoorsteenveger op het dak en één beneden om het door de borstel losgeschudde stof af te vangen. Dit scheelt niet alleen in vervuiling, maar ook in de kosten.

Goede communicatie

Een nadeel van het 'van beneden naar boven' vegen is dat de schoorsteenveger op de grond niet kan zien wat er bovenin de schoorsteen gebeurt. Natuurlijk kijkt hij van buiten eerst even wat voor kap er op de schoorsteenmond zit, maar bijvoorbeeld een boldraadrooster helemaal boven, binnen in de schoorsteenpijp, kan hij niet zien. Mocht u zo'n antivogelnest-rooster hebben, laat het onze schoorsteenveger dan tijdig weten, om te voorkomen dat hij het met zijn borstelstok los stoot.

Veilig roestvrijstalen
rookkanalen reinigen


Bij het gebruik van de draaikopborstel kunnen we draden selecteren met de juiste lengte. Zo gebruiken we langere draden voor een breder rookgat, en kiezen we voor een metalen rookkanaal altijd kunststof draden. Als je dergelijke roestvrijstalen kachel- en schoorsteenpijpen met een ouderwetse metalen borstel veegt, ontstaan onvermijdelijk krassen. Net zoals een stalen schuursponsje uw rvs gasstel of verchroomde kranen krast. Deze krassen maken het oppervlak ruw, waardoor roet zich weer makkelijker kan aanhechten. Gevolg: het rookkanaal moet vaker geveegd worden, wordt telkens nóg ruwer en zo voort. Met een plastic schoorsteen-'trimmer' wordt de pijp nét zo schoon en blijft het oppervlak mooi glad, met dus minder hechtkans voor roet.

Zó gaat schoorsteenvegen snel en efficiënt
Hebt u een afspraak met onze schoorsteenveger? Zet dan alles klaar voor een efficiënte en succesvolle uitvoering. Wij doen het graag voor u, maar als u tijd en gelegenheid hebt, kunt u ons als volgt helpen:

  1. Maak alvast wat ruimte rond de werkplek bij de kachel of open haard
  2. Rol als het kan een eventueel aanwezig vloerkleed een stukje op
  3. Laat de kachel ruim voortijdig uit gaan en afkoelen
  4. Verwijder zo veel mogelijk de overgebleven kooltjes en as

Zo kan onze schoorsteenveger direct na aankomst aan de slag en kunt u meestal binnen een half uur de kachel of haard weer veilig ontsteken.

Kachel schoonmaken?
Vraag het vooraf!

Wilt u dat we meteen ook uw kachel zélf grondig reinigen? Dit is niet standaard inbegrepen bij het schoorsteenvegen, maar we doen dit met alle plezier voor u. Geef dit ruim voortijdig aan, zodat in onze planning rekening kunnen houden met dit extra werk.

Vragen? Neem gerust contact met ons op

Telefoon: 0342 414 159​​​​