De conditie van uw
rookkanaal controleren
met camera-inspectie

Waarom een camera rookkanaal-inspectie?
Als mensen een nieuwe kachel of een open haard (al dan niet met inzethaard) laten installeren, hebben ze vaak nog geen idee van de conditie van de rookkanalen. Is de schoorsteen van binnen schoon genoeg? Is het kanaal mooi recht of zitten er bochten in? En is het rookkanaal overal even breed? Zijn er geen lekkages waardoor regen naar binnen of rook naar buiten kan? Is de constructie van de schoorsteen zelf wel stabiel of zitten er scheuren of loszittende stenen in? De meeste van deze vragen kunnen wij prima beantwoorden met een visuele video-inspectie van het rookkanaal.

Inspecteren en inmeten van
de schoorsteen

Een rookkanaal-inspectie omvat dus meer dan alleen de constatering of het rookkanaal schoon genoeg is om veilig de kachel te branden. Als we de schoorsteen inspecteren doen we meteen diverse metingen. Zo maken we duidelijk of er bepaalde vernauwingen in zitten, of een bocht met wat wij noemen 'trapsgewijze verslepingen'. Dat wil zeggen dat het kanaal zijdelings afwijkt, wat soms leidt tot wat ruw ogend metselwerk aan de binnenkant. Ons onderzoek leidt binnen een week of twee tot een schriftelijk rapport dat meestal samen te vatten is op een of twee A4'tjes, met de opbouw en de staat van het rookkanaal, en een daaruit volgend advies.

De schoorsteen-inspectie 'live' volgen

Het aardige van een rookkanaal-inspectie met een camera is dat de eigenaar van het pand, onze klant, op het scherm kan meekijken naar de binnenzijde van zijn of haar rookkanaal. Als de schoorsteen scheef verloopt, met trapjes, dan kun je goed zien of daar roetophopingen zitten, en eventueel besluiten daar extra aandacht aan te besteden bij het schoorsteenvegen.

Schoorsteen renoveren of aanpassen
Mocht een schoorsteen niet aan de criteria voldoen om veilig gebruikt te worden, dan betekent dat nog niet per se dat de klant zijn kacheldroom moet opgeven. We kunnen schoorstenen renoveren of nieuw bouwen, een bestaand schoorsteenkanaal verruimen of het schoorsteenkanaal voorzien van een dubbelwandig gedraaide en geïsoleerde voering. Meer hierover in het hoofdstuk schoorsteeninstallatie.

Objectief adviesAl werken wij vaak op aanraden van de haardenleverancier, uiteindelijk huurt de eigenaar van het pand ons in. Wij geven deze klant altijd objectief advies over het plaatsen van de juiste kachel. De kachel mag niet te groot zijn en de capaciteit van de schoorsteen overstijgen, maar ook niet zó klein dat er onvoldoende 'trek' ontstaat. Wij zien bij kleine kachels wel dat het bovenste deel van de schoorsteen schoon is, doordat rookgassen onderweg te sterk afkoelen en halverwege blijven hangen. Wat overigens ook risico's oplevert, zoals onvoldoende afvoer van koolmonoxide en ophoping van creosoot, wat schoorsteenbrand in de hand werkt. Hoe dan ook, wij hebben voldoende ervaring om na een schoorsteen-inspectie de klant goed te adviseren over de ideale kachel- of haardcapaciteit.

Schoorsteen renoveren
of aanpassen

Mocht een schoorsteen niet aan de criteria voldoen om veilig gebruikt te worden, dan betekent dat nog niet per se dat de klant zijn kacheldroom moet opgeven. We kunnen schoorstenen renoveren of nieuw bouwen, een bestaand schoorsteenkanaal verruimen of het schoorsteenkanaal voorzien van een dubbelwandig gedraaide en geïsoleerde voering. Meer hierover op de pagina schoorsteeninstallatie.

Vragen? Neem gerust contact met ons op

Telefoon: 0342 414 159​​​​