Nieuwe schoorsteen
of een bestaand kanaal
​​​​​​​geschikt maken


Professionele installatie van een veilige schoorsteenpijp
Als wij spreken van de installatie van een rookkanaal, dan kan het gaan om het creëren van een nieuwe schoorsteen of het aanpassen van een bestaande schoorsteen om het rookkanaal (opnieuw) geschikt te maken voor plaatsing van een houtkachel. Een geheel nieuwe schoorsteen metselen doen we tegenwoordig eigenlijk niet meer. We gebruiken een veel veiliger en gemakkelijker manier om een rookkanaal te creëren: een dubbelwandige en geïsoleerde RVS schoorsteenpijp. Al blijft het natuurlijk mogelijk om deze achteraf van buiten te bekleden met metselwerk.

Dubbelwandige buis als rookkanaal
Een moderne roestvrijstalen schoorsteenpijp is dubbelwandig om te voorkomen dat de buitenkant letterlijk roodgloeiend wordt. Met een gewone enkelwandige kachelpijp kan dit wél gebeuren, waarmee natuurlijk het risico op brand toeneemt. Als u de kachel flink opstookt, kan de temperatuur van een enkelwandige pijp oplopen tot vele honderden graden Celsius. Wij gebruiken dan ook alleen officieel gecertificeerde dubbelwandige schoorsteenpijpen die voldoen aan alle voorschriften. Die kunnen overigens nog steeds flink heet worden, maar binnen de grenzen voor brandveiligheid.

Rookkanaal weggewerktWe kunnen de dubbelwandige kachelpijp ook al direct wegwerken. We bouwen dan een afgesloten koof, waarin de pijp verdwijnt. Ook hierbij is natuurlijk de toepassing van brandveilige materialen cruciaal.


Rookkanaal verruimen

Als u een flinke kachel plaatst, of een open haard van een inbouwhaard voorziet, kan het zijn dat uw oude rookkanaal onvoldoende diameter heeft om alle rookgassen af te voeren. Resultaat: rook of koolmonoxide stroomt terug in uw woning. Als wij bij een rookkanaal-inspectie constateren dat er onvoldoende capaciteit is, dan kunt u geen kachel plaatsen. De vernauwingen moeten eerst verholpen worden. Dat kan door het rookkanaal open te hakken, maar dat is nogal een ingrijpende klus. Als de schoorsteen voldoende 'body' heeft, kan ook een boortechniek mogelijk zijn. Wij werken met een gespecialiseerde onderneming die onder onze aanwijzingen uw rookkanaal zal openfrezen. Dit is een schoon en voordelig alternatief voor hak- en breekwerk.

Veilige installatie rookkanaalNaast gebruik van een dubbelwandige schoorsteenpijp zijn er nog meer voorschriften voor de veilige installatie van een rookkanaal. Zo is het belangrijk om voldoende afstand te houden tussen de buitenkant van de metalen schoorsteenpijp en houten dakdelen. We creëren hiertoe een speciale gording - een verstevigd gat door het dak - met alle ruimte om warmteoverdracht te voorkomen. Uw nieuwe kachelpijp wordt vastgezet met hittebestendig materiaal en komt dus nergens in direct contact met brandbare delen. ​​​​​​​​​​​​​​

Rookkanaal in het zichtEr zijn verschillende manieren om uw rookkanaal te installeren. Vroeger werd een dikke bakstenen schoorsteen gemetseld, bovenop een stevige (bak)stenen vuurplaats. Tegenwoordig sluiten we de kachel aan op een dubbelwandig rookkanaal. Dat kan meteen bij de uitgang van de kachel beginnen, maar soms ook laten we eerst een deel gewone zwarte kachelpijp uit de kachel vertrekken en door de ruimte lopen, om te profiteren van de stralingswarmte van de pijp zelf. Deze kachelpijp wordt dan aangesloten op de dubbelwandige schoorsteenpijp die door het plafond verdwijnt.

Rookkanaal vernieuwen Zoals we ook bespreken op de pagina rookkanaal inspecteren is het soms nodig een bestaand rookkanaal aan te passen voor een nieuwe toepassing. Bijvoorbeeld wanneer u een gewone open haard afsluit met een inbouwhaard. Dit is een prima manier om het rendement van uw houtvuur te verbeteren en overlast door rook en stof tegen te gaan. Maar zo'n inbouwhaard bereikt wél hogere temperaturen, waardoor het vaak nodig zal zijn om het rookkanaal te moderniseren. Wij doen dit door het inbrengen van een roestvrijstalen binnenbuis: een dubbelwandig gedraaide en geïsoleerde voering.
​​​​​​​

Een rookkanaal voeren met dubbelwandige buis

De dubbelwandige voering bestaat uit een flexibele, geribbelde buitenkant met een gladdere metalen voering. We trekken deze buis door het bestaande rookkanaal waardoor een uniforme binnenzijde ontstaat en waardoor de hete rookgassen geen direct contact meer maken met de stenen binnenwand van uw oude schoorsteen. We kunnen vervolgens de ruimte tussen de binnenbuis en de schoorsteenwand vullen met speciale isolatiekorrels. Wij gebruiken hiervoor meestal vermiculiet, een natuurlijk mineraal dat veel lucht bevat en daardoor goed warmte isoleert.

Rookkanaal installeren
volgens voorschrift

Het installeren van rookkanalen is een serieuze zaak, met grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid van onze klanten. Ons motto is dan ook: "we doen het goed, of we doen het niet". Alles wat wij installeren gaat netjes volgens voorschrift. Dat wil zeggen: met de juiste materialen, voldoende diameters, veilige dakdoorvoer en tot hoog genoeg boven de nok om rookoverlast voor de buren te voorkomen.

Vragen? Neem gerust contact met ons op

Telefoon: 0342 414 159​​​​